Rakyat Jelata

Monday, March 21, 2011

Ini Sebuah Cerita dan Pengalaman...... [Part 1]

assalamualaikum & salam sejahtera....

amacam.. intro entry kali nie bersopan x... urm.. rase nya hari nie memang mood nak buat 'esei' tuh dah ada... so akyn bagi warning awl2, entry kali nie agak panjang dan tidak sesuai untuk di jadikan bahan bacaan bagi kanak2 barumur 10 tahun ke bawah... (kekasaran bahasa dan penulisan bukan di atas tanggungjawab penulis) 

ok. untuk makluman korunk diz week merupakan minggu pelajar2 IPG sibuk untuk ber'SBE' dan juga berpraktikum... so no wonder lar dalam satu sekolah tu ada 4-5 orang pelajar IPG.. tapi laen pula kat sekolah kebangsaan ****... hanya akyn dan yan (rakan satu opsyen dan IPG) yang buat SBE @ PBS @ ROS kat situ... dengar citer last week before cuti sekolah, ada jugak pelajar2 dari IPG laen mai wat SBE kat situ... dalam 4 orang.. yang paling best sume pelajar lelaki.. bak kata sorang cikgu tuh, 'rugi korunk x dtg last week b4 cuti.. ade 4 org dak lelaki mai.. dari IPG Perlis.. sume ensem2 belaka'.... (akyn xtau er kesahihan tentang kehenseman mereka,, haha).. then, kami pun awal2 pagi dah tercongok kat pejabat sekolah.. dengan harapan nak jumpe GB lar nak introduce diri n nak tnya apa2 yg patot kan... masuk2 jer office GB terus kata, 'kami ade perhimpunan pagi nie..kite pi sane dulu'.. ok fine.. kami pun terus ke tapak perhimpunan even xpenah tahu pun kat mana lokasi nyer.. maen jalan jer.. jalan punye jalan jumpa lar dewan... rupa2 nya dorang wat assembly kat dewan.. wah! bagus2.. kalau hujan pun senang kan.. xyah cancel assembly....

tetiba jer ada sorang cekghu nie tegur.. 'cikgu dari mana? cikgu duduk atas pentas tu larr'... kami pun pi lar depan dengan harapan nak duduk sebaris ngan cikgu2.. tengok2 space utk kami x disediakan.. (ok, itu sangat menyedihkan).. last2 kami pun duduk er tepi dewan.. nasib baik ada bangku panjang.. (rasa cam pelarian pun ada).. hampir 40 minit dengar ucapan itu dan ini.. GB perkanal kan kite orang pun cam sudi tak sudi jer.. yelah... (yelah.. kami nie sapakan ).. ok.. ingat kan dah abes sampai situ... rupa2 nya ada yang lagi 'hebat' menanti.... bak kata orang, pagi2 nie permulaan hari.. so xley tensen2.. kena happy jer.. tapi GB tuh dah buatkan pagi kami yang indah lagi permai nie jadik ****.... pagi2 dah kena 'bahan' dengan beliau.. bukan tuh jer, siap sindir2 lagi... adesss.... (hey, kami x heran lar nak pi sekolah ***** tuh. ingat sekolah ang bagui ngat ka?? aq pilih skol ang bab terpaksa tau)..

nasib baik lar GPK n beberapa orang cekghu kat sekolah tuh ok.... ada gak lar bertegur sapa... tapi ada gak yang buat muke 'karek' .. orang senyum pun x di balas.. (hey, kamoo2 itu, kami nie bukan budak2 tau nak di pndang sebelah mata.. even kami nie kecik dr fizikal x bermakna kamoo  bole memandang rendah!).. ok fine xper.. naseb baik lar seminggu jer.. sehari nie pun dah rase teruk...(menunggu pukul 1:35 ptg bagaikan menunggu di dalam penjara)  dengan x di beri mentor.. kena pandai2 berdikari sendiri... naseb baek lar buat berdua.. kalau buat sensorang??? mau tercengang2... =,='' xpi xper.. mayb nie 1st day kami.. GB saja nak psycho kite orang... nak tengok kite orang nie ada x belajar psychology (beliau amat menitik beratkan benda nie =,=).. 

tapi hari ni memang memenatkan.. ronda2 satu sekolah cari info2 yang berkenaan di samping melayan kerenah2 cekgu2 dan GB yang annoying tuh... pfftt... opss.. lupa lak nak cerita tentang pelajar2 sekolah berkenaan.... (mood mara memuncak sampai lupe sume).. dorang sume ok.. bile berselisih even x diperkenal sebagai cikgu, dorang dah bagi salam.. 'assalamualaikum cikgu'.. sejuk jer hati akyn dengar.. haha.... sampaikan ada dari jauh dah beri salam.. mau terkejut akyn .... punyer bersemangat nak bagi salam... layan je lah....

konklusi untuk hari nie: first day yang biase2 ajer... xda yang best pom... juz dapat jumpe cikgu lama... maybe terlalu awal untuk akyn nak buat kesimpulan.. kita tunggukan saja next part k...sekian......

p/s: amek 157 pic tuk ari nie sampai battery fon abess.. hahah

13 comments:

  1. cabaran hari pertama..insyaAllah esok ok r tuh :)

    ReplyDelete
  2. @...yuNi qEmA... hurm... insyaAllah... hopefully g2... :)

    ReplyDelete
  3. owh..patotla kwn2 alin kat fb ramai post pasal SBE nih..rupa2nya sume bakal cikgu kene posting ye..hee

    ReplyDelete
  4. @aleen aiden ooo.. kalau sekarang bukan posting alin.. SBE... juz buat pemantauan... nie untuk guru pelatih sem 1 dan 3 (degree) juz seminggu...
    yang laen praktikum.. nie sebulan... hehehhe

    ReplyDelete
  5. sound je gb tu nanti last day...

    ReplyDelete
  6. @~SI HETAM~ tulah.. aq ngah tnggu mase nak sound..
    xpi x sound direct.. sound halus jer.. ngeee :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

generasi pendidik millenium..

Daisypath Friendship tickers