Rakyat Jelata

Saturday, August 21, 2010

menjadi dR.CintA sebentar =)

entry kli nie sya nk try bende bru...
menjadi dR.Cinta sebentar.....
actually, cinte nie mempunyai plbgai definisi...
antara nyer:

Cinta Sayang

Bermula dengan jalinan persahabatan yang cenderung kepada ambil berat dan timbul perasaan sayang dalam hubungan yang akrab. Bicara dengan orang yang dia merasa senang atau sukai, atau bertukar-tukar kisah peribadi untuk dikongsi bersama. Hubungan semacam ini yang mengandungi unsur akrab, nafsu berahi dan jalinan yang kuat. Cinta ini ramai tidak sedari, kerana ia lahir secara tiba-tiba.


Cinta Buta

Jenis cinta ini dikuasai oleh nafsu . Tiada ikatan keakraban atau jalinan yang akrab. Banyak dipengaruhi oleh dorongan nafsu atau keinginan untuk memiliki secara dasar sahaja. Di lubuk hati masih lagi dalam curiga antara hendak atau tidak. Cinta ini tidak kekal lama kerana hanya pada zahir sahaja dia suka, tetapi batinnya menolak untuk terus bersama.


Cinta Simpati

Cinta ini lahir dari perasaan simpati semata-mata tanpa mendalami perasaan pasangan yang dicintainya. Ada juga disebabkan desakan atau tetiba terasa simpati. Cinta ini amat sukar untuk diketahui sejauh mana kekalnya pasangan bercinta. Apa pun elakkan dari cinta ini kerana ianya hanya bersifat sementara.

Cinta Paras Rupa

Cinta jenis ini hanya meminati seseorang hanya kerana paras rupa sahaja. Cinta ini hanya pada dasar sahaja tanpa menyelami hati budi secara dalaman. Lahir dan batin tidak akan sama, mungkin cantik diluar tetapi busuk didalam. Maka itu jangan mudah buat andaian secara luaran. Perlu selami hati budi dan nilai sejauh mana keikhlasan cintanya.


Cinta Romantik

Jalinan cinta ini adalah gabungan dari sifat akrab dan kasih sayang. Menyintai pasangan sepenuh hati dan tidak didorong oleh nafsu. Cinta ini cenderung dalam penyampaian perbuatan atau perhatian ambil berat. Cinta ini unik kerana gabungan dari perasaan dan perbuatan sebagai tempat untuk luahkan cintanya.


Cinta Nafsu

Cinta ini hanya dikawal atau didorong oleh perasaan nafsu . Meminati pasangan lebih kepada tubuh badan berbanding untuk menikmati cinta perasaannya yang sebenar. Cinta ini tidak lama, selepas dapat apa yang dihajati, pasangan ditinggalkan. Cinta jenis ini amat mudah untuk dikenali, yang pada kebiasaannya lebih ditunjukkan dengan perbuatan sumbang tanpa kerelaan atau kebenaran pasangannya terlebih dahulu.


Cinta materialistik

Cinta ini juga dikenali sebagai cinta harta benda. Cinta lebih kepada duit poket atau kedudukan atau taraf individu itu. Tidak ikhlas dan tiada jalinan persahabatan yang akrab. Cinta ini penuh kepuraan atau lakonan hanya sekadar dapat memenuhi keinginan untuk mendapat sesuatu yang dia tidak mampu.


Cinta terpaksa

Cinta ini dikenali juga sebagai cinta paksaan. Terpaksa minati pasangannya tanpa jalinan keakraban atau perasaan ikhlas untuk menerima pasangan sepenuh hati. Atas desakan atau paksaan, maka mereka teruskan hidup bersama, akibatnya pasangan merana jiwa dan batin. Ada pasangan yang berjaya ubah perasaannya dan ada juga pasangan yang sebaliknya.


Cinta Kecundang

Cinta ini ada unsur jalinan tetapi tanpa keakraban dan nafsu , maka terjadilah cinta hampa atau cinta kecundang. Biasanya terjadi pada pasangan yang tidak mahu memahami atau menerima pasangan mereka secara rasional. Lebih banyak dikuasai oleh sifat tidak puas hati terhadap pasangan yang dikenali.


Cinta Sempurna

Cinta ini amat sukar dicari. Terlalu sempurna dalam penerimaan pasangannya. Gabungan perasaan dan fikiran yang rasional, memberikan kesan cinta yang menarik. Insan ini cenderung dalam membelai, menyayangi, menghargai dan menghormati pasangannya. Cinta ini disampaikan dengan perbuatan dan perasaan yang ikhlas.Cinta atau nafsu itu merupakan suatu keinginan yang bermula dari jiwa, mempunyai tujuan dan tugas yang berbeza. Cinta dalam bentuk kasih sayang antara seorang lelaki dan wanita itu memerlukan bukti. Samada melalui kata-kata mahupun perbuatan. Banyak kita temui orang yang mengaku bahawa dia mencintai seseorang, namun hanya sekadar ungkapan sahaja, tidak terbukti secara nyata dalam bentuk cinta yang sempurna.
_______________________________________________________
jadi, dimanakah terletak nyer cinta kite???
adakah pada cinta terpaksa??paras rupa kah??
atau pada kasih sayang semata2???
bg sya, setiap manusia mahupun kehidupan dlm alam ini berhak
utk menyintai serta menyanyangi antara satu sama lain....
dan yang paling penting *cinta berlandaskan Islam*.........
cinta kapada ALLAH cinta yg abadi dan hakiki~
sekian sahaja.....
renung2kan dan selamat beramal.... (^^)V

7 comments:

 1. doc, nape cinta lombok xde lam list??ekekeke~~

  ReplyDelete
 2. hak2.. cinta lombok engak ada... out of da list... setakat research yg doc wat, nie je type2 cinta yg ada wat mse skunk....=)

  ReplyDelete
 3. saya konfius la doc cinte sy termasuk yg mane...pe pndapt doc??haha

  ReplyDelete
 4. oouh.. saya rase awk termasok lam kategori cinta sayang.... he =)

  ReplyDelete
 5. ahahahah~
  aku penah bace neyh!!!!
  npe tader cinta x berbalas ha??

  ReplyDelete
 6. cinta x berbals.... urm...
  agak menarik bnyik nyer...
  hehe.... cinta x berbalas doc x include yer coz takot menyentuh sensitiviti mne phak...

  heheheh=)

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

generasi pendidik millenium..

Daisypath Friendship tickers